U bent hier: HOME > Interactief > Dr. Bôôb > Archief

Belangrijk nieuws

 • Geen belangrijk nieuws gevonden.

Sponsors
Activiteiten

 • Geen activiteiten gevonden.


Archief

Sporten en griep: 10 aandachtspunten!

Het aantal griepgevallen in Nederland loopt op, berichtte het NIVEL afgelopen week. Er wordt zelfs gesproken van een milde griepepidemie. Van zo’n epidemie is sprake als ruim 50 op de 100.000 inwoners kampt met griep.

De Vereniging voor Sportgeneeskunde heeft 10 punten opgesteld waar de sporter op moet letten bij sporten met een griep. Een griepepidemie betekent dat verkoudheden, griepaanvallen en andere infectieziekten weer in groten getale de kop kunnen opsteken. Ofschoon de niet-sporter al gauw zal zeggen dat het niet verstandig is om te sporten als je ziek bent, leeft de vraag onder fanatieke sporters wel degelijk. Wij zijn toch allemaal ongeveer 3 tot 4 maal per jaar verkouden en als dat moment samen valt met sportieve plannen moet je toch een keuze maken. Een luchtweginfectie is vrijwel altijd een virusinfectie die zich kan manifesteren als een eenvoudige neusverkoudheid maar ook als een veel ernstiger beeld zoals een longontsteking of een zware griep. Voordat een advies gegeven wordt moet er onderscheid worden gemaakt tussen een infectie met algemene verschijnselen zoals koorts en spierpijn, of een infectie die zich beperkt tot lokale verschijnselen boven de nek zoals keelpijn, loopneus, hoofdpijn. 

10 aandachtspunten voor sporters met griepverschijnselen:

 1. Bij koorts, spierpijn en een verhoogde hartslag in rust wordt afgeraden te sporten in welke vorm dan ook;
 2. Het vroegere geloof dat een verkoudheid of griep "eruit gezweet kon worden" moet dus afgeraden worden;
 3. Aangezien virusinfecties niet behandeld kunnen worden met antibiotica zit er niets anders op dan goed uit te zieken. Daarbij kan als stelregel gebruikt worden dat, als de koortsperiode bijvoorbeeld 4 dagen bedroeg, vervolgens nog 4 dagen gewacht moet worden alvorens weer rustig te gaan sporten;
 4. Ook andere virussen dan het griepvirus kunnen koorts en spierpijn veroorzaken, bijvoorbeeld virussen die darminfecties met diarree veroorzaken. Ook hierbij geldt een absoluut sportverbod;
 5. Alleen bij een simpele neusverkoudheid mag gewoon door getraind worden. Hierbij zal in de regel geen echte koorts optreden en geen spierpijnachtige klachten. Als de klachten dus beperkt blijven tot een zere keel, hoesten en een loopneus, kan er gewoon doorgesport worden;
 6. Verder moet er bij een verkoudheid met alleen lokale verschijnselen in de eerste drie dagen alleen rustig en niet te intensief worden getraind;
 7. De beslissing om al of niet te gaan sporten neemt u altijd voordat u een koortsverlagend middel of pijnstiller hebt genomen zoals aspirine of paracetamol;
 8. Indien er alleen lokale klachten zijn mag tegen de hoofdpijn overigens wel een pijnstiller middel worden genomen en gesport worden;
 9. Indien de verkoudheid leidt tot een voorhoofdsholteontsteking, zal sporten extra hoofdpijnklachten veroorzaken en is dan ook niet aan te raden;
 10. Ook bij bronchitis zal inspanning leveren moeilijk worden, ook al omdat de functie van de longen dan gestoord is en de zuurstofaanvoer belemmerd wordt.
   

Regelmatig sporten verhoogt de weerstand. Alleen tijdens en kort na intensieve inspanning is de weerstand tijdelijk verminderd. Op dat moment ben je vatbaarder voor infecties, zoals de griep. Bovendien kom je bij veel sporten in nauw contact met medesporters, die ziektekiemen kunnen overdragen. Hopelijk zal niemand het in zijn hoofd halen om met een fikse griep te gaan sporten!

Deze informatie is tot stand gekomen in samenwerking met Frank Nusse. Frank Nusse is bondsarts van de Koninklijke Nederlandse Schaatsbond en o.a. werkzaam voor SMA Alkmaar en omstreken.

 

 Europees Olympisch Kwalificatietoernooi (III)

19 januari, Venhorst
Ik ben weer thuis, een illusie armer. Maar toch, ik denk dat we gisteren met het hele team weer iets geleerd hebben. En eigenlijk heeft Avital ons dat altijd voorgehouden. Namelijk hetgeen ik na de wedstrijd tegen de Turken beschreven heb. Je moet niet denken aan hetgeen wat komen gaat, je bent nu bezig. Hetgeen wat komen gaat is een gevolg van wat je nu doet.
De meiden hebben gisteravond weer laten zien, hoe goed ze kunnen volleyballen. Het was een schitterende ambiance waarin we speelden in een bijna uitverkocht Gerry Weberstadion, met vele Oranjefans. Dat was echt fantastisch. Voorafgaand aan een interland wordt altijd het volkslied afgespeeld. Deze week in Duitsland begon men altijd met de tweede regel, maar dat weet je pas als je de eerste regel hebt gezongen. Onze fans overstemden echter de muziek waardoor het eerste couplet toch in zijn geheel gezongen werd.
Na de teambespreking van de avond tevoren wisten de meiden nu wel hoe ze met de druk om moesten gaan. We hadden weer wat pech met enkele vreemde beslissingen van de scheidsrechter. Helaas ging de eerste set verloren met 25-22 waardoor wij uitgeschakeld werden voor een plaats in de halve finale. De volgende drie sets hebben we gewonnen. We hebben de Duitsers toch weer een tikje verkocht. Je verliest niet graag in eigen huis voor zo'n groot publiek. Bovendien is dit ook belangrijk voor onszelf om op deze manier het toernooi af te sluiten. Maar onze droom is wel uiteen gespat, misschien is er nog een kleine kans dat Acosta, de president van de internationale volleybalbond, ons een soort van een wildcard geeft voor OKT 3 in Japan. Als dat het geval mocht zijn maken we een goede kans ons daar te plaatsen, we weten nu beter hoe we met druk om moeten gaan.

Na de wedstrijd hadden wij de eerste dopingcontrole van dit toernooi. Manon was de klos, en zij zweet altijd erg veel, en moet dus altijd weer flink aanvullen. In de wachtruimte heb ik even met Lia gesproken via Skypevideo. Lia vertelde dat Luc had moeten huilen: "Nou komt papa zijn droom niet meer uit."


Europees Olympisch Kwalificatietoernooi (II)

Zo, waar ik het de vorige keer over gehad heb, heeft helaas weer plaats gevonden. Teveel spanning, waardoor de meiden hun niveau niet konden halen. We wonnen de eerste set gemakkelijk. In de tweede kwamen we al snel achter door ook wat onfortuinlijkheden en de set ging verloren. In de derde set leek het weer beter te gaan tot 19-13 voor, Caroline serveerde in het net en vanaf dat moment liep het helemaal mis. We wisten echter wel weer op setpoint te komen 24-21. Echter werd de set alsnog uit handen gegeven. De vierde set liep het meteen vanaf het begin al niet goed, we konden geen moment meer een vuist maken. De ballen werden te gemakkelijk over het net geslagen en we kregen ze hard om de oren terug. 3-1 verlies dus. Na telling van de wedstrijden blijkt dat als we morgen met 3-0 winnen en 1 punten verschil wij door mogen naar de finale. We hopen dat er morgen veel mensen komen om ons te steunen.

Na de wedstrijd hebben we een teambespreking gehad. Waar Avital op gehamerd heeft: het gaat niet over winnen of verliezen. Het gaat erom dat je elke bal die je speelt, je zo goed mogelijk moet spelen, zodat je je niveau haalt. Aan het einde zien we wel of dat genoeg voor een eventuele winst.
Je leeft in het nu, niet in de toekomst of in het verleden. Dus niet denken aan de consequenties van hoe je de bal speelt, dat is toekomst. De toekomst is het resultaat van wat je nu met die bal doet. Als je dat goed doet, zal de uitkomst goed zijn.

Ziezo, dat was nog even een stukje om verder over na te denken. We zullen zien wat er morgenavond gaat gebeuren als resultaat van vandaag en morgen overdag.

Groeten,

dr Bôôb vanuit Halle


Europees Olympisch Kwalificatietoernooi (I)

 

Op het moment zit ik in Halle (Duitsland), hier wordt het Europees Olympisch Kwalificatietoernooi gespeeld. De omstandigheden zijn hier uitstekend: goed hotel, goed eten, mooie sportarena (ongeveer 10.000 zitplaatsen).
De speelsters zijn fit, en verkeren naar de mening van de staf in bloedvorm. Maar dan moet je het nog wel altijd laten zien. Ik heb overigens ook gezien bij de laatste POMS-vragenlijst en bloedonderzoek dat ze in goede vorm verkeren. De POMS-lijst is een soort psychologische vragenlijst, ik geloof dat ik er al eerder over verteld heb.
Iedereen is natuurlijk wel een beetje gespannen, zo vlak voor de wedstrijd tegen onze belangrijkste tegenstander in de poule, Polen. Zij schijnen ook een nieuw talent binnen de gelederen te hebben. We hebben geen gegevens van haar kunnen achterhalen, maar we zullen het straks gaan zien. De meiden weten dat ze vol aan de bak moeten tegen Polen. Ze hebben nog wat recht te zetten na het laatste EK.

Na de wedstrijd
Helaas we hebben het niet gered tegen Polen. Wij waren te gespannen. Wel hebben we doorgevochten tot het einde. Dit heeft helaas niet mogen baten. Nu onze wonden likken, morgen trainen, donderdag tegen Turkije en vrijdag tegen Duitsland. We weten nu dat we beide wedstrijden moeten winnen. Vrijdag tegen Duitsland zal de hal wel uitverkocht zijn.

Morgen meer uit Halle


Nieuwe schoenen

Eindelijk is het er van gekomen, ik heb zelf sportschoenen gekocht. Hockeyschoenen, wel te verstaan. Hockeyschoenen?! hoor ik jullie al denken. Hockeyschoenen om op kunstgras te spelen om precies te zijn. En nee, ik ga niet stoppen met volleybal. Maar ik loop eigenlijk al enkele jaren te verkondigen dat het volgens mij veiliger is om tijdens de buitentoernooien (die vaak op gras gespeeld worden) op hockey-(kunstgras)schoenen te spelen. Ik dacht van tevoren dat het wel een flinke uitgave zou worden, maar dat viel nog wel mee, ik was €55 kwijt.

Natuurlijk wist ik wel dat er diverse opmerkingen gemaakt zouden worden, zeker in combinatie met mijn outfit van de eerste dag van het Hajraatoernooi. Ondanks de jaloerse blikken en opmerkingen van mijn teamgenoten heb ik lekker op deze nieuwe schoenen kunnen spelen. Natuurlijk krijg je opmerkingen als je een fout maakt: "dat komt zeker door die schoenen". Maar enkele spelers merkten wel dat het handig kon zijn om wat meer grip op de ondergrond te hebben, zeker als het wat geregend heeft.

Ik heb er dus goede ervaringen mee en kan het aanraden. Nu is het wel zo dat je natuurlijk niet een paar schoenen gaat kopen die je maar 3 maal per jaar aan hebt, alhoewel daar de meningen over verdeeld zijn. Ik ga ze in ieder geval vaker gebruiken, zeker zolang we doorgaan met de buitentrainingen van ons team….


Misverstanden

Ik heb een aantal misverstanden op een rijtje gezet, doe er je voordeel mee!

 • Braces of tape maken je spieren zwakker, dus zo snel mogelijk weg met die brace en niet al te lang tapen.

Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat je na een enkelblessure tenminste een jaar lang beschermd moet worden (dmv tape of brace) voordat de kans op het optreden van een nieuwe enkelblessure weer gelijk is aan voorheen. Dus, om in ieder geval het eerste jaar veilig te zijn is het goed een brace te dragen. Bovendien is ook gebleken dat het dragen van een enkelbrace of tapen van de enkels tijdens het sporten, de enkels niet doen verzwakken. Natuurlijk moet je er wel voor zorgen dat je, gedurende het eerste jaar zeker, stabiliserende oefeningen voor de enkel gaat doen.

 • Als je teveel drinkt ga je meer zweten

Dit is ook onzin. Het is juist belangrijk om al het vocht wat je uitzweet, weer op de juiste manier zo snel mogelijk aan te vullen, liefst al beginnen tijdens het sporten. Als je namelijk 2% van je lichaamsgewicht aan vocht verliest, worden de concentratie en coördinatie al minder. Dit heeft dus ook een negatieve invloed op je prestatie. Ik heb wel eens verliezen berekend van bijna 4%.

 • Rekken voorkomt blessures

Over het nut van rekken is al heel lang veel discussie. Elk jaar voer ik weer vele discussies met trainers over dit onderwerp. Een van de zaken over rekken die wel wat duidelijker is, is dat rekken geen blessures voorkomt. De pijndrempel voor rek op de spieren komt wat hoger te liggen, zodat een spier op rek wat minder gevoelig is.

 • Koelen na een blessure voorkomt zwelling en laat de blessure sneller genezen

Uit onderzoek blijkt dat je de zwelling bij een acute blessure niet goed kunt voorkomen. De zwelling wordt veroorzaakt doordat er bloedvaatjes kapot scheuren. Hierdoor treedt bloed uit en krijg je een zwelling. Dit bloed is nodig om de ontstane beschadiging goed te laten genezen. Door de zwelling komt er druk op het omliggende weefsel te staan en wordt als het ware een natuurlijke spalk voor het gewricht gevormd. Als je dus gaat koelen bij een acute blessure, kan het wel eens zo zijn dat je het genezingsproces vertraagt. Het wetenschappelijk bewijs hiervoor is moeilijk te leveren. Waar het wel goed voor is, is om de pijn van de blessure te verminderen, het verdooft een beetje.

 • Als je een overbelastingsblessure hebt moet je rusten, en de eerste 6 weken niet meer sporten.

Dat hoor je vaak van de huisarts als je met een blessure bij hem komt. Het klopt dat je dan je sport inderdaad niet in alle onderdelen ten volle moet uitoefenen. Maar helemaal niet sporten vind ik te veel van het goede.

Wel is het belangrijk dat je de dingen die je zonder pijn kunt uitvoeren, uit blijft voeren, ook als daar bijvoorbeeld een tapebandage of een brace voor nodig is. Als je last van je knieën hebt, met name met springen, moet je dus niet gaan springen maar kun je wel een aantal andere dingen doen om toch je beenspieren te blijven gebruiken en je spelgevoel te blijven behouden.

Dus: VOLLEDIGE RUST BIJ EEN BLESSURE IS NIET GOED.

 • Volleybalschoenen moeten een draaicirkel op de zool hebben.

Dit is een fabeltje van ongeveer 15-20 jaar geleden. De draaicirkel die men bedacht had onder de schoen blijkt niet te functioneren. Iedereen draait over een andere plaats onder de voorvoeten naar links of naar rechts.

Dus: DRAAICIRKELS ONDER VOLLEYBALSCHOENEN ZIJN FLAUWEKUL. Voor andere eigenschappen van goede volleybalschoenen verwijs ik naar een ander artikel in dit archief.


De enkelblessure

Toch maar weer een keer iets over de enkelblessure. De aandachtige lezer weet inmiddels dat ik betrokken ben bij een wetenschappelijk onderzoek naar preventie van enkelblessures. Maar wat nu te doen als je met een enkelblessure te maken krijgt?
De laatste jaren zijn er wat nieuwe inzichten gekomen.
Iedereen zou tegenwoordig om ijs gaan vragen of naar de kraan zou lopen om de geblesseerde enkel te gaan koelen, zoals de ICE-regel dat voorschrijft. Echter wat zeggen de nieuwe inzichten? Niet doen. De zwelling heb je nodig, het is namelijk de eerste fase, de ontstekingsfase van het genezingsproces, om het lichaam zo goed mogelijk te laten herstellen.
De zwelling die ontstaat heeft twee functies: 1 het stabiliseert op een of andere manier de enkel, je kunt hem namelijk niet goed meer bewegen; 2 de zwelling bestaat uit bloed met daarin witte bloedlichaampjes die meehelpen met het opruimen en herstellen van de schade.
Als je dus probeert de zwelling tegen te houden, rem je het ontstekingsproces en daarmee het genezingsproces.
Maar voordat ik dit alles doe, vraag ik de geblesseerde of hij of zij kan staan (tenzij het duidelijk zichtbaar is dat een enkel gebroken is). Als namelijk alleen de enkelbanden gescheurd of opgerekt zijn, kun je nog wel op je benen steunen (met hulp). Alleen wanneer de geblesseerde niet meer op zijn benen kan staan vanwege de pijn (of wanneer het duidelijk gebroken is) heb je een goede reden om een foto te laten maken en dus naar het ziekenhuis te gaan.
Vervolgens wordt de enkel ingezwachteld met als doel de enkel te ondersteunen (heellockbandage).
Hierna moet de enkel ongeveer 48 uur met rust gelaten worden. Zodra je er op kunt staan moet je dat wel proberen, je kunt dan al aan je herstel gaan werken. Bijvoorbeeld door je tanden te poetsen op 1 been, scheren op 1 been, op 1 been gaan staan als je je sokken aantrekt, je schoenen strikt, koffie aan het zetten bent, noem maar op.
Vaak kun je na twee dagen alweer ingetaped worden, hiermee mag je dus weer proberen te gaan lopen.
Daarna volgt de sportspecifieke revalidatie.
Omdat de kans op een nieuwe enkelblessure hoger is gedurende 1 jaar na het ontstaan, is het belangrijk dat tenminste gedurende 1 jaar de enkel beschermd moet worden (tape of brace). Wel tegelijkertijd stabiliteitstraining uitvoeren!


De Springersknie

Een vaak voorkomende blessure binnen het volleybal is de springersknie. Andere namen hiervoor zijn: jumper’s knee of apexitis patellae. Een andere vorm die men ook verstaat onder de springersknie is de insertietendopathie van de tuberositas tibiae.
Allemaal moeilijke namen voor pijn bij belasting onder aan de knieschijf of pijn van de aanhechting van de knieschijfpees op het scheenbeen. Het komt met name voor bij sporten waarbij veel krachten op de knieschijfpees uitgeoefend worden zoals bij springen en sprinten. Men noemt het ook een overbelastingsblessure, er is geen duidelijk moment aan te geven wanneer de blessure is ontstaan.

Pijn op beide plaatsen kunnen overigens ook de oorzaak zijn van groeistoornissen, onder aan de knieschijf heet het de ziekte van Sinding-Larsen. De groeistoornis van de aanhechting van de knieschijfpees op het scheenbeen heet de ziekte van Osgood-Schlatter. Deze twee groeistoornissen komen met name voor bij de opgroeiende jeugd in de leeftijd van 10-14 jaar. Vroeger werd gezegd dat je dan een jaar lang niet mocht sporten. Tegenwoordig zeggen we dat je de dingen moet doen, die je zonder pijn kunt doen.

Er zijn verschillende graden van ernst aan te duiden van de springersknie, we kennen de volgende stadia:
Graad 1 Pijn na de belasting, welke spontaan verdwijnt na enige uren rust;
Graad 2 Startpijn bij belasting, verdwijnend na de warming up, terugkomend op het einde van de trainingsbelasting, met pijn in rust en ochtendstijfheid;
Graad 3 Pijn tijdens en na de belasting met nachtelijke pijn, welke verdwijnt na langdurige rust;
Graad 4 Als bij graad 3, met beperking van de prestatie;
Graad 5 Continue pijn, welke ook na langdurige rust niet verdwijnt;
Graad 6 Scheuring of botbreuk (de structuur is kapot).
Factoren bij het ontstaan van de springersknie kunnen zijn:
toegenomen trainingsbelasting;
slecht schoeisel;
afwijkende vorm van de voeten;
slecht afgestelde fiets (met name bij opgroeiende jeugd!)
andere blessures (bv. na een enkelblessure);
maar ook verminderde beweeglijkheid van de lage rug of SI-gewrichten.
Dit laatste zien we ook weer vaak bij onvoldoende kracht van de rompspieren (buik en rug), waardoor er gemakkelijk wat ‘vast gaat zitten’. Vaak wordt ook een verminderde kracht van het bovenbeen en bilspieren gezien.

Al deze zaken worden nagelopen tijdens een blessureconsult.

De behandeling bestaat meestal uit:
Ijsmassage; mobiliseren van de lage rug/SI-gewrichten en spierversterkende oefeningen voor de romp en bil-/beenspieren.


Stabiliteit

Dit is een belangrijk onderwerp voor elke volleyballer en volleybaltrainer
Wat verstaan we binnen de (para-)medische wereld onder stabiliteit? Het vermogen om een bepaalde stand, positie vast te houden. Bij voorbeeld bij een gewricht. Hierbij wordt de stabiliteit bepaald door de structuren die het gewricht in positie houden. Hierbij spelen de banden, spieren, pezen rondom het gewricht en natuurlijk de vorm van de botstukken van het gewricht een rol.
We praten dus bijvoorbeeld over instabiliteit als er een band kapot is, een pees afgescheurd is of er een botbreuk doorloopt tot in het gewricht. Maar het komt ook voor dat de spieren die bepaalde standen of posities moeten vasthouden te zwak zijn of onvoldoende uithoudingsvermogen hebben om stabiliteit te handhaven.
Waar zien we dit in het volleybal? Er zijn een aantal klachten en blessures binnen het volleybal die te wijten zijn aan een slechte stabiliteit: rugklachten, schouderblessure, knieproblemen, ‘zwakke’ enkels. Als ik dit soort blessures op mijn spreekuur krijg, krijgen ze van mij aan het einde altijd een schema voor bepaalde stabiliteitsoefeningen mee. Het is hiermee de bedoeling dat ze zelf thuis aan de gang gaan.
Bij schouderklachten gaat het altijd over stabiliteitsoefeningen voor de schouderbladen.
Bij rugklachten gaan de oefeningen altijd over de rompstabiliteit. Dit blijkt ook vaak nodig te zijn bij mensen met knieklachten. Voor de enkels geef ik altijd oefeningen mee om zoveel mogelijk op 1 been te gaan staan.
Met al deze oefeningen train je dus het vermogen van je spieren om op tijd in te grijpen als je gewricht dreigt uit balans te geraken.
Ik vind dat er tijdens de warming up voor een training (of wedstrijd) meer aandacht geschonken moet worden aan stabiliteitstraining. Ik denk dat diverse blessures en ongemakken voorkomen kunnen worden door de uitvoering van deze oefeningen.
Het enige probleem is: Welke volleyballer of volleybaltrainer wil hieraan beginnen?


Goede volleybalschoenen

Regelmatig krijg ik de vraag: “Ik heb nieuwe volleybalschoenen nodig, maar……wat zijn nou goeie volleybalschoenen?” Eigenlijk is deze vraag dan nog niet af, want er moet achteraan komen,….voor mij? Ik heb het woord volleybalschoenen gebruikt om aan te geven dat het schoenen moeten zijn die geschikt zijn om op te volleyballen. Dat wil dus zeggen dat deze schoenen geschikt moeten zijn voor indoorsporten. Ik zie nog wel eens mensen volleyballen op hardloopschoenen, dit kan blessures opleveren. Hardloopschoenen zijn gemaakt om recht vooruit te lopen en hebben minder stabiliteit in de zijwaartse bewegingen. Een ander verschil is dat het bovenwerk van de hardloopschoen op de zool staat en dat van de indoorschoen in de zool ligt, dit geeft meer stabiliteit. Tegenwoordig worden de hebben de zolen van de volleybalschoenen een afgeronde rand zodat je minder snel uit evenwicht kunt raken, mocht je toevallig op de zijkant van de zool terechtkomen.

Als je nieuwe schoenen gaat kopen, is het van belang op de volgende punten te letten:
• Koop je schoenen in een zaak waar men goed advies geeft over sportschoeisel.
• Past de schoen goed? Dit kun je testen door de schoen aan te trekken, de veters nog niet vast te maken en er mee gaan lopen. Als de schoen aan de voet blijft zitten is deze niet te groot. In de neus heb je wat ruimte nodig voor je tenen, als je de tenen buigt zoals tijdens het lopen.
• Je moet niet “zwemmen” in de schoenen, dit betekent dat je de juiste breedtemaat hebt die bij je voeten past. Helaas zijn er slechts weinig merken die met breedtematen werken. Wel hebben de verschillende merken verschillende breedtes, dit dien je zelf te ervaren.
• De hielkap moet stevig zijn, deze geeft namelijk stevigheid aan de schoen. Als je de schoen aan de hak vast pakt, met de neus van je af, moet je de hielkap niet in kunnen drukken. Als je de schoen bij neus en hak vastpakt en je buigt dit naar elkaar toe, moet het buigpunt van de zool onder de bal van de voet zitten.
• De demping van een schoen wordt met name gehaald uit de afwikkeling van een voet tijdens het lopen en het springen. Natuurlijk speelt het materiaal waarvan de zool gemaakt is ook een rol. Hier geldt ook weer, je moet het zelf aanvoelen.

Goede schoenen kunnen blessures voorkomen. Ik weet dit uit eigen ervaring bij Jong Oranje. Een jaar nadat mij opgevallen was dat er relatief veel enkelblessures in een bepaald seizoen waren voorgevallen, kwam ik erachter hoe slecht dat bepaalde type schoen was, wat zij van de sponsor hadden gekregen. Dit werd mij door een deskundige getoond. Je kon deze schoen zelfs bijna oprollen en gaf dus geen enkele stabiliteit. Hij vertelde mij ook dat door de slappe zool er mogelijk meer enkelblessures zouden kunnen voorvallen bij de dragers van deze schoenen.
Dat was mij inmiddels ook duidelijk geworden….ICE (In Case of Emergency) code

Na aanleiding van de hartstilstand van een speler van Twente ‘05 3, tijdens de wedstrijd Time-Out ’75 – Twente ’05 3, kregen wij een tip doorgestuurd van de Ambulance Groep.

Hulpverleners willen natuurlijk graag snel contact opnemen met familieleden of andere personen om te informeren over de situatie van het slachtoffer. Ook kan dan specifieke informatie worden gevraagd (denk aan bloedgroep, gebruikte medicijnen, allergieën, enz.). Bij een ongeval hebben de slachtoffers vaak wel een GSM bij zich, maar hulpverleners weten niet welke personen uit de telefoonlijst dan gelijk gewaarschuwd moeten worden of wie aanvullende informatie over het slachtoffer kan geven. Om te voorkomen dat kostbare tijd verloren wordt, is de ICE code afgesproken.

Een ICE code houdt in dat iedereen in zijn GSM een adres creëert onder de naam "ICE" (In Case of Emergency). Onder deze naam sla je het telefoonnummer op van de persoon die gecontacteerd moet worden in geval van nood. Indien u verschillende nummers wilt opslaan, maak dan gebruik van de namen ICE1, ICE2, ICE3 et cetera. ICE is internationaal erkend als afkorting.

Het is raadzaam uw spelers hierop te attenderen, zodat iedereen ICE-adres en telefoonnummer in zijn GSM heeft staan!